Γεώργιος Μιχαήλ Γεωργακόπουλος  MD, FEBOPRAS

Πλαστικός Χειρουργός

σώμα πρόσωπο στήθος
.

 

 

  ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ -

  Platelet Rich Plasma (PRP) therapy

 

 

 

 

Platelet Rich Plasma (PRP) σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Οι ενέσεις ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων πρωτοχρησιμοποιήθηκαν το 1987 στις επεμβάσεις  ¨ανοιχτής καρδιάς¨ και με τον καιρό, λόγω της αποτελεσματικότητάς τους στην επιτάχυνση και ενίσχυση της διαδικασίας της επούλωσης, εφαρμόσθηκαν σε πολλούς τομείς της ιατρικής όπως την ορθοπεδική, τη γναθοχειρουργική, τη θωρακοχειρουργική και την ουρολογία.

 

Στην πλαστική χειρουργική οι ενέσεις PRP βρίσκουν εφαρμογή στην ανανέωση του δέρματος, στη βελτίωση ουλών (μετατραυματικών, μετεγκαυματικων, ακμής), στην ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων, στην αντιμετώπιση των ραβδώσεων (ραγάδων), της χαλάρωσης και της κυτταρίτιδας στα πόδια και τους γλουτούς, καθώς ακόμα και στην αντιμετώπιση της  τριχόπτωσης.

 

Η τεχνική PRP χρησιμοποιεί συστατικά του ίδιου του αίματός μας προκειμένου να αναζωογονήσουμε το δέρμα μας. Τα συστατικά αυτά βρίσκονται στα αιμοπετάλια του αίματος και μετά την ενεσή τους στο δέρμα δρουν επιταχύνοντας τη φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου κολλαγόνου στην περιοχή.

 

Επειδή ακριβώς χρησιμοποιείται αίμα από τον ίδιο τον ασθενή η τεχνική έχει περιγραφεί στο εξωτερικό, όπου είναι τελευταία πολύ διαδεδομένη, με διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως "Vampire facelift"!

 

Η επιτυχία της μεθόδου οφείλεται στο γεγονός πως "ξεγελάμε" τα κύτταρά του δέρματος κάνοντάς τα να νομίζουν πως υπάρχει τραυματισμός, οπότε προάγουν την επούλωσή του με την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

 

Με τη μέθοδο συτή γίνεται ενεργοποίηση των ινοβλαστών για την σύνθεση νέου κολλαγόνου. Δε χρησιμοποιούνται συνθετικά εμφυτεύματα όπως το υαλουρονικό οξύ που επί χρόνια χρησιμοποιείται με ασφάλεια για να "γεμίσουν" οι ρυτίδες και να αυξηθεί η υγρασία του δέρματος.

Είναι ο πιο φυσικός τρόπος αναζωογόνησης του δέρματος.

 

Η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική στην βελτίωση:

 

• Της περιοχής των ματιών (λεπτών ρυτίδων, μαύρων  κύκλων)

• Ρυτίδων προσώπου-χεριών-ντεκολτέ

• Κηλίδων προσώπου-χεριών-ντεκολτέ

• Ουλών (μετατραυματικών-μετεγκαυματικών-ακμής)

• Ραγάδων (ερυθρών-λευκών)

• Κυτταρίτιδας - χαλάρωσης

• Αρχικά στάδια τριχόπτωσης

 

Τεχνική:

 

Λαμβάνονται 20-40ml αίματος από μία φλέβα (συνήθως στο εσωτερικό του αγκώνα). Το αίμα τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα όπου και φυγοκεντρείται, ώστε να διαχωριστεί σε πλάσμα με αιμοπετάλια και σε λοιπά έμμορφα στοιχεία. Λαμβάνεται το μέρος του πλάσματος που είναι πλουσιότερο σε αιμοπετάλια και προστίθεται ο ενεργοποιητής ώστε να απελευθρωθούν οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων.

Από τη στιγμή που ενεργοποιούνται τα συμπυκνωμένα αιμοπετάλια του πλάσματος, τα εγχύουμε με ενέσεις στην προς θεραπεία περιοχή και οι αυξητικοί παράγοντες που απελευθερώνουν ξεκινούν την αντίδραση του οργανισμού κατά την οποία ινοβλάστες συρρέουν στα σημεία των ενέσεων μέσα στις επόμενες 3 περίπου ημέρες.

Τις επόμενες εβδομάδες οι ινοβλάστες αυτοί παράγουν νέο κολλαγόνο το οποίο με τη σειρά του αποκτά την τελική του ώριμη μορφή στους επόμενους 6 μήνες.

 

Εναλλακτικά και για ενίσχυση του αποτελέσματος η τεχνική μπορεί να συνδιαστεί με την μέθοδο των πολλαπλών μικρονηγμών (microneedling), όπου με ειδική συσκευή δημιουργούμε πολλαπλά τσιμπήματα με πολύ μικρές βελόνες στην περιοχή του δέρματος που μας ενδιαφέρει ώστε μέσω του τραυματισμού να προάγουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή κολλαγόνου.

 

Η διαδικασία πραγματοποιείται με την χρήση ειδικής αναισθητικής κρέμας η οποία καθιστά την επέμβαση σχεδόν ανώδυνη.

 

Επειδή χρησιμοποιείται το ίδιο μας το αίμα (αυτόλογος ιστός), δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, αλλεργίας ή νεοπλασίας.

 

Μετά την εφαρμογή της μεθόδου παρατηρείται ήπιο οίδημα της περιοχής και πιθανόν μικροεκχυμώσεις, που υποχωρούν μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.

 

Χρειάζονται 3-4 συνεδρίες ανά 5 εβδομάδες για να φανούν τα τελικά αποτελέσματα. Επειδή ο ίδιος ο οργανισμός βελτιώνει την υφή του δέρματος και όχι κάποια ουσία που εγχύουμε και που σταδιακά αποσυντίθεται, τα αποτελέσματα της μεθόδου αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες και με το πέρασμα του χρόνου και την επανάληψη της τεχνικής ενισχύονται όλο και περισσότερο.

 

Η μέθοδος συνδιάζεται άψογα με ενέσιμες θεραπείες όπως το Botox, το υαλουρονικό οξύ και την ετερόλογη μεσοθεραπεία, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με φωτοανάπλαση για ενίσχυση και συντήρηση του αποτελέσματος.

 

Αντενδείξεις:

 

• δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων

• θρομβοκυτοπενία

• χρήση αντιαιμοπεταλιακών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ασπιρίνη, Voltaren,

    Mesulid) 7 ημέρες πριν τη θεραπεία

• φλεγμονή της προς θεραπεία περιοχής

• νόσοι του κολλαγόνου

• ιστορικό υπερτροφικών ουλών ή χειλοειδών

• εγκυμοσύνη

• θηλασμός

• καρκίνος

 

 

 

 

 

 

Επικοινωνία:

 

Μαρίνου Αντύπα 15

 

16345 Ηλιούπολη, Αθήνα

 

Τηλέφωνα ραντεβού:

 

σταθ: 2109769609

 

κιν:    6972242599

 

E-mail: info@gmgeorgakopoulos.com

 

 

 

 

Επίσημο μέλος: